Notice: Undefined index: PHPSESSID in /home/halsogar/public_html/_inc/init.inc.php on line 66
Ekoringen
Startsida | Aktuellt | Ekobutiken | Tjänster
Omställning
Historik
Kontakt
Ekoringen-Sthlm
Får och lamm
Studier
Landskapet
Skogsvård
Bilder
Gästbok
Bli medlem
Filer
Maila oss
Dagbok
Admin
Lokal mat för hälsa och klimat
• Vår ”oljeålder” började för 150 år sedan. Utvinningen har nu nått 8 miljarder ton per år, räknat som grundämnet kol C. Sedan 1970-talet har de upptäckta reserverna av olja minskat. I land efter land har även utvinningen minskat. Sedan 2008 minskar nu den totala utvinningen av olja i världen. Vi har nått den globala oljetoppen. Tur! Klimatsituationen gör att en "oljeframtid" ändå är helt omöjlig.

• Under drygt 100 ”oljeår” har världsbefolkningen ökat 5 gånger till 7 miljarder och städernas befolkning 20 gånger till 3,6 miljarder. Hur skall vi försörja oss med mat, kläder och bostad även när "oljetoppen" är passerad och utvinningen minskar? Är Du med på den utmaningen?

Har vi mat och hälsa kan vi se ljusare på framtiden. För att klara både klimat och hälsa behövs ett system för en mer lokal livsmedelsförsörjning. Jordbruket behöver läggas om. Spannmålsodling behöver börja ersättas med nya odlingssystem av t ex grönsaker, frukt, bär och nötter. Positivt är att vi samtidigt kan minska på många av de kroniska sjukdomar som ökat kraftigt: diabetes, hjärt- kärlsjukdomar, cancer och sjukdomar knutna till hjärna och nervsystem.

Du kan börja genom att anmäla dig till nästa omgång av distanskursen om lokal mat och hälsa. E-post Ali ali.abourghiba@gmail.com
32169 besökare sedan 07-08-26